SIRikt 2015

27. – 29. 5. 2015

SIRikt 2015 - 27. – 29. 5. 2015

Kulturnik.si – slovenska kultura na enem mestu

Živa Zupan, Ljudmila

Problem slovenske kulture na spletu ni pomanjkanje, pač pa so to razdrobljenost, nepreglednost in otežena dostopnost vsebin. Splošni spletni iskalniki (Google ipd.) ne morejo preiskovati zbirk podatkov skozi obrazce, zato obstaja ogromno podatkov, shranjenih v specializiranih bazah, ki so v iskalnikih nedosegljivi. V društvu Ljudmila zato razvijamo spletno orodje – portal Kulturnik, ki na enem mestu združuje slovenske kulturne e-vsebine in omogoča:

  • večjo dostopnost slovenske kulture v spletnem informacijskem prostoru;
  • lažje in hitrejše iskanje kulturnih vsebin;
  • pomembnejše zadetke od iskalnikov Google ali Najdi.si.

Kulturnik sestavljajo metaiskalnik in dva agregatorja, eden za novice in drugi za dogodke, ki jih zbiramo iz raznovrstnih slovenskih digitalnih virov in zbirk, povezanih z umetnostjo in kulturo. Teh virov je zdaj že več kot tisoč! Na predavanju vam bomo predstavili možnosti uporabe, vsebino in delovanje Kulturnika.

Ziva-ZupanŽiva Zupan je že od leta 1996 tesna sodelavka Ljudmile, kjer se od samega začetka ukvarja z načrtovanjem, izdelavo in optimizacijo spletnih strani s poudarkom na uporabniški in uredniški izkušnji. Pozneje je prevzela koordinacijo različnih projektov, denimo vsebinsko vodenje Mobilatorija – visokotehnološkega mobilnega zabojnika, namenjenega digitalnemu opismenjevanju. Med letoma 2004 in 2010 se je v KUD-u France Prešeren Trnovo podrobneje seznanila z delovanjem slovenske kulturne scene, predvsem s finančnega in projektnega vidika. Leta 2010 se je vrnila v društvo Ljudmila. Zaradi izkušenj na področju administracije in projektnega vodenja je prevzela mesto tajnika društva Ljudmila ter koordinacijo kulturnih projektov informacijske dejavnosti na področju mednarodnega sodelovanja in kulturnega razvoja – Culture.si ter Kulturnik.si. Njen glavni interes vseskozi ostaja izdelovanje uporabniku prijaznega spleta.

Kategorija: Program, Sreda