SIRikt 2015

27. – 29. 5. 2015

SIRikt 2015 - 27. – 29. 5. 2015

Učenje brez meja

Opis

Lani je bilo videti, da bo samo zabavno druženje s štirimi zanimivimi gosti,  nastal pa je pouk in učenje o kulturi, fiziki, športu in umetnosti, ki so ga  oblikovali svetovni prvak , komik in prevajalec,  Cernski znanstvenik in glasbenica; trije na daljavo, eden iz studia. S tem smo podpirali zamisel Odprte učilnice, da je kaj in kako se učimo, pomembnejše od tega, kje se učimo.

Tokrat bosta gosta dva. Medse smo povabili ugledna in zanimiva gosta, ki se bosta v pogovoru z učenci in dijaki dotaknila izobraževanja, problemov mladih in državljanske odgovornosti.  Iz pogovora naj bi se vsi skupaj čim več naučili. Prvi gost bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, druge pol ure pa bomo kramljali z učiteljem in glasbenikom Rokom Terkajem – Trkajem.

Po kratkem uvodu bosta gosta odgovarjala na vprašanja otrok, učencev, dijakov, učiteljev in vzgojiteljev iz desetih šol, ki bodo videokonferenčno neposredno povezane. Ker bosta pogovora  neposredno prenašana preko spleta, ju bodo lahko spremljali tako udeleženci konference SIRikt kot kdor koli v svetu s svojim računalnikom. Slednji bodo lahko dejavno sodelovali in spraševali prek tviterja.

Učilnica bo odprta v četrtek 28. maja 2015 od 15.00 do 16.00.

 

Kako boste sodelovali

V Odprti učilnici boste lahko sodelovali kot šola, ki bo videokonferenčno neposredno povezana z gostoma, ali kot gledalci in poslušalci, ki se boste v pouk oglašali in ga sooblikovali z vprašanji in mnenji prek tviterja. Odprto učilnico boste lahko  spremljali tudi prek spleta.

Za neposredno sodelovanje prek videokonference se šola prijavi do petka, 15. maja 2015, z e-pošto na jaka.banko@zrss.si.

Za neposredno sodelovanje bomo izbrali 10 šol. Prednost pri prijavi imajo šole, ki se bodo vključile s sobnimi videokonferenčnimi sistemi H.323  (LifeSize, Tandberg, Aethra, Vcon, Polycom, Cisco idr.). Šole, ki nimajo sobnega videokonferenčnega sistema se bodo v videokonferenco vključile z računalnikom s spletno (USB) kamero in spletnim brskalnikom (Chrome). Pri izbiri sodelujočih šol bomo upoštevali tudi območno porazdeljenost in enakomerno zastopanost osnovnih in srednjih šol.

Za sodelovanje prek tviterja boste uporabljali #sirikt.

Celotno povabilo k sodelovanju in informacije o prijavi

Videokonferenčni cilji so:
– Preveriti, če je pouk možen  tudi na daljavo;
– Ugotoviti, če je virtualni stik lahko enakovreden živemu;
– Dokazati, da je tudi virtualni stik lahko demokratičen in dvosmeren;
– Predstaviti gostovo dejavnost ter njegove poglede in stališča.

 
Učilnica bo odprta v četrtek 28. maja 2015 od 15.00 do 16.00. Dogajanje v učilnici lahko spremljate na povezavi http://sirikt2015.splet.arnes.si/v-zivo/ucenje-brez-meja/.

Posnetek: